Kącik zielarski

kwiecień 2021 - czerwiec 2021

Razem z Restart Labową młodzieżą stworzyliśmy ogród ziołowo-warzywny. Samodzielnie zbudowaliśmy skrzynie, dobraliśmy i posadziliśmy rośliny, a później cieszyliśmy się plonami przez cały sezon!

OPIS PROJEKTU

W kąciku ziołowo-warzywnym znalazły się rabatki z ziołami oraz roślinami zielarskimi (np. lawendą, majerankiem, oregano, bazylią, rozmarynem, tymiankiem, cząbrem, czosnkiem, kminkiem, estragonem, czarnuszką, kolendrą, kocimiętką, lubczykiem, melisą, miętą, nagietkiem, rumiankiem szałwią, stewią, itp.) a także warzywa (pomidory, papryki, kukurydza, bakłażany, cukinie, dynie, rzodkiewki, sałaty i wiele innych). Znalazło się też kilka smacznych owoców, takich jak truskawki i poziomki.  Nasadzenia zostały wykonane wspólnie z młodymi, którzy zaangażowali się także do dalszego dbania o rośliny w trakcie ich wzrostu.  

Kiedy rośliny były już gotowe do zbioru, zorganizowaliśmy warsztat kulinarny. Młodzież mogła przygotować potrawy, których głównymi składnikami były właśnie wyhodowane przez nich samych rośliny. Podczas warsztatu każdy uczestnik wybrał przepis, na którym miał się skupić. Nad wszystkim pieczę mieli moderatorzy, którzy pomagali młodym kroić, siekać oraz używać kuchennych urządzeń, takich jak blendery czy miksery, zachowując przy tym wymagane zasady bezpieczeństwa. Po niedługim czasie stół zapełniły makarony w pesto, ziołowe pasty kanapkowe, przepyszne drinki bezalkoholowe oraz koktajle owocowo-ziołowe. 

Na zakończenie sezonu pozostałe zioła i kwiaty zostały zebrane, wysuszone w sposób naturalny i zapakowane w bawełniane woreczki. Gotowy susz można było odebrać w Restart Labie – datki z akcji zostały przekazane na rzecz działalności Restart Labu i zapewnienia możliwości uruchomienia kącika ziołowego na kolejny sezon.  

Nasza Fundacja dużą uwagę poświęca ekologii, działaniom proekologicznym, miastu i zielonemu rozwojowi miasta, a także zrównoważonym działaniom w życiu codziennym i dbaniu o siebie i o swoje otoczenie. W te wartości wpisuje się idea slow food i vegan/vege/fresh/flexi food, której towarzyszy duże uczestnictwo produktów roślinnych (w tym ziół). Zakładając kącik ziołowo-warzywnyy w Restart Labie chcieliśmy nadać mu w dużej części wartości edukacyjnych skierowanych do młodych ludzi – wiele dodatków żywieniowych możemy z łatwością wyprodukować własnoręcznie, dbając nie tylko o zdrowie, ale i o nasze otoczenie.